Επί τη ευκαιρία....

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις... λένε σοφά οι Κινέζοι. Κι έχουν δίκιο. Έτσι σε κάθε τουρνουά που βρισκόμαστε παρόντες βρίσκουμε την ευκαιρία να απαθανατίσουμε σκηνές από τα διαδραματιζόμενα εντός κι εκτός αγώνων. Αυτή τη φορά πήραμε το θάρρος να τραβήξουμε φωτογραφίες από το πανέμορφο Ξενοδοχείο IMPRIAL CORFU για να τονίσουμε τόσο την αναγκαιότητα ομοίων διοργανώσεων,  όσο και για να αποτυπώσουμε την εξαιρετική διοργάνωση των Κερκυρέων.
Κι εδώ τίθεται το εξής ερώτημα που μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό. Γιατί άραγε τέτοιου είδους διοργανώσεις γίνονται σπάνια στη χώρα μας; Πόσες φορές μέσα σε 5 χρόνια έχουν διοργανωθεί ΑΨΟΓΑ τέτοια τουρνουά;
Σίγουρα κάθε περιοχή της Ελλάδας μας ΔΕΝ είναι "ίσα κι όμοια" με κάποια άλλη. Αυτό είναι γεγονός. Είναι επίσης γεγονός πως κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει να επιδείξει τις δικές της ομορφιές.  Όπως, είναι γενικώς παραδεκτό πως αρκετοί παράγοντες, εντός-εκτός αθλήματος, δεν βλέπουν τις διοργανώσεις με το ίδιο μάτι όπως κάποιοι άλλοι. Δεν επιθυμούν να δώσουν κάτι περισότερο από το περσινό και ακόμη περισότερα του χρόνου. Και τα σοβαρά λάθη θα κάνουν και δουλειές άρπα - κόλα γίνονται που επηρρεάζουν ολόκληρη τη διοργάνωση, με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα στους προηγμένους σκακιστικά ξένους.

Κι όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι διατεθιμένη να βοηθήσει. Πλην όμως πρέπει να επιδείξουμε καλές γραφές γι αυτό που κάνουμε και πρεσβεύουμε. Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι το σκάκι είναι πραγματικά  πολιτισμός και οι άνθρωποι που ασχολούνται μαζί του είναι υπέρμαχοι της καλαισθησίας και όχι της τσαπατσουλιάς και της κακογουστιάς.
Είναι απαραίτητη λοιπόν κάποια αλλαγή. Αν πρόκειται να συνεχιστούν πρωταθλήματα, διεθνή τουρνουά και αγώνες μόνο και μόνο για να συνεχισθούν θα είναι καλύτερο να πάψουν να υφίστανται.
Στην πλειονότητα τους οι σκακιστές δεν διαμαρτύρονται για τις κακές συνθήκες των τουρνουά και των υπηρεσιών που προσφέρει. Κι όμως...έχει πληρώσει γι αυτό. Αν διαμαρτυρηθεί ένας μη ισχυρός παίκτης δεν θα τον λάβουν σοβαρά υπόψιν. Αν όμως κάποιος μεγάλος παίκτης διαμαρτυρηθεί για την ας πούμε... κακή ποιότητα του φαγητού, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Γιατί άραγε; Δυστυχώς ο "μαζέτας" δεν έχει τα ίδια προνόμια με κάποιον ισχυρότερό του. Κι ας έχει πληρώσει...
Αυτές είναι οι αλήθειες που πρέπει να προσέξουν οι διοργανωτές, κι όσο κι αν φαίνονται ασήμαντες μπορεί να παίζουν τον ρόλο τους που ίσως να είναι και καθοριστικός για το μέλλον.