Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

Ο Δήμος Ανω Λιοσίων βρίσκεται στο Βορειοδυτικό άκρο του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Τα Διοικητικά όριά του φτάνουν στην Πάρνηθα μέχρι τις θέσεις Κεραμίδι, Ντάρδεζα, Λιούγκο. Συνορεύει Ανατολικά με τον Δήμο αχαρνών, Δυτικά με τον Δήμο Ασπροπύργου και Φυλής. Βόρεια με τον Δήμο Φυλής και Νότια με τον Δήμο Καματερού και τον Δήμο Ζεφυρίου.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ :

Ο βασικός τρόπος προσπέλασης στο Δήμο Ανω Λιοσίων, και ο πιο συνήθης είναι από την Λεωφόρο Φυλής ή Χασιάς ή Λιοσίων. Η Λεωφόρος Λιοσίων είναι ο δρόμος που ξεκινά από το κέντρο της Αθήνας (απο το Δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων) και περνώντας μέσα από τους Δήμους Αγ. Αναργύρων, Νέων Λιοσίων, Καματερού φτάνει στα Ανω Λιόσια. Η συνολική διαδρομή είναι 14 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Αλλοι τρόποι προσπέλασης

ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

Πολλοί είναι οι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την πόλη μας.
Πολλές ευκαιρίες για φτηνές αγορές στα πολλά και καλά εμπορικά καταστήματα που αποτελούν και τον πυρήνα μιας συνεχώς αυξανόμενης εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Τα δύο πολύ όμορφα Δημοτικά Αναψηκτήρια, θα σας χαρίσουν ωραίες στιγμές σε σας και την παρέα σας.
Τα παραδοσιακά καφενεδάκια, ουζερί και μεζεδοπωλεία θα σας μεταφέρουν σε παλιές όμορφες εποχές.
Υπάρχουν και πολλές ψησταριές, λιακά εστιατόρια, ωραίες καφετέριες καθώς και κέντρα διασκέδασης.
Για τους περιηγητές πολύ όμορφες είναι οι επισκέψεις στην Μονή της Ντάρτεζας μέσα από το πυκνόφυτο δάσος. Στην Πάρνηθα είναι και το εκκλησάκι Αγ. Γεωργίου & Αγ. Τριάδος.
Αξιόλογο είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, στα Βορειοδυτικά της πόλης.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

1. Στην Αρχαιότητα

Από τον 7ο π.χ. αιώνα ολοκληρώθηκε η οργάνωση του Κράτους - Πόλης των Αθηνών με την συνενώση των μικρών κρατιδίων της Αττικής, έχουμε αναφορές γαι την περιοχή μας. Στην Δημοτική περιφέρεια των Ανω Λιοσίων υπήρξαν τρείς μικροί Δήμοι που αποτελούσαν Τρικωμία.
Ανήκαν στην Λεωντίδα Φυλή και στη Μεσόγειο Τρττύ (σύμφωνα με την διοικητική οργάνωση του Κλεισθένη, 6ος αιώνας). Αυτοί είναι Ευπυρίδες, Κρωπίδες και Πήληκες.
Την Κρωπία προσδιορίζει ο Θουκιδίδης όταν αναφέρει ότι πηγαίνοντας από το Θριάσιο στις Αχαρνές περνάς από την Κρωπία και έχεις δεξιά σου το Αιγάλεω. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τους Ευπυρίδες Ν.Α. της Κρωπίας (κάπου μεταξύ Αγίας Σωτήρας, Σιδ. Σταθμού ή νοτιανατολικώτερα), τους δε Πήληκες Β.Δ. της Κρωπίας κάπου προς τον Αγιο Γιάννη ή δυτικότερα.

Οι τρείς παραπάνω Δήμοι μαζί με τους Παιονίδες (περίπου προς το Μετόχι της Πάρνηθας), τους Χολείδες Β.Α. των Αχαρνών, τους Αιθαλίδες (κοντά στη Χασιά) την Εκάλη και τους Υβάδες αποτελούσαν την μεσόγειο τριττύ της Λεωντίδας Φυλής. Στο Β.Α. όριο του θριασίου τοποθετείται η Οίη.
Σχεδόν εφάπτεται του Δυτικού ορίου της δημοτικής περιφέρειας Α. Λιοσίων. Αξιόλογος Δήμος, αναφέρεται σε κείμενα συχνά μέχρι το 200 μ.χ.
Ανήκε στην Οινηίδα φυλή, στη Τριττύ της παραλίας.

2. Το Τείχος

Στο Δυτικό όριο της δημοτικής περιφέρειας Α. Λιοσίων αμύνεται ακρωτηριασμένο με καθημερινές απώλειες το "Δέμα". Το 1920 περιγράφεται σαν το τείχος, που εκτεινόνταν πέραν των έξι χιλιομέτρων, ότι αποτελείτο από ογκώδεις λίθους, πελεκητούς και τεχνικότατα συναρμολογημένους.
Για το μήκος, το μέγεθος και την τέχνη του, ήταν αληθινό μεγαλούργημα.
Την άποψη αυτή δεν διατύπωσαν μόνον Ελληνες αρχαιολόγοι. Ο STERLING DOW το χαρακτηρίζει σαν ένα από τα πλέον καταπληκτκά και μυστηριώδη μνημεία της Ελληνικής αρχαιότητας που μοιάζει με το οχυρό των ΙΝΚΑ στο SACSAHUAMAN του Περού.

Σχετικά με τον χρόνο κτήσεως του τείχους διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις. Γράφτηκε ότι χτίστηκε πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου 431 π.χ.
Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το 337-6 επί άρχοντος Λυκούργου. Την διατύπωσαν οι J.E. Jones, L. Sacket and G.W.J Eliot και βασίστηκαν στη μελέτη της τεχνικής της ανεγέρσεως.
Η αρχαιολογική έρευνα κατέγραψε και αγροτική οικία των κλασσικών χρόνων βορεινά της σιδηροδρομικής γραμμής. Από τα όστρακα που βρέθηκαν συμπεραίνεται ότι η οικία κατοικήθηκε για λίγο, περίπου την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμουκαι ξανακατοικήθηκε το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα, όταν κατά την επικρατέστερη γνώμη κτίστηκε το τείχος.

3. Από την Αρχαιότητα μέχρι το τέλος της Φραγκοκρατίας.

Υπάρχει μια πολύ μακρά περίοδος μέχρι να φτάσουμε στην εποίκηση του τόπου από Αρβανίτες. Κι αυτή τη μακρά περίοδο θα πρέπει να διαιρέσουμε σε δύο υποπεριόδοπυς με σημείο διαχωρισμού τα χρόνια της αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού και πιο συγκεκριμένα το έτος 529 μ.χ.
Με την πάροδο του χρόνου οι πηγές στερεύουν. Το γεγονός ότι δεν συναντάμε συγκεκριμένες αναφορές σε ιστορικά κείμενα δεν σημαίνει και ότι ο πληθυσμός εξαφανίστηκε τουλάχιστον από τη Αττική.
Κατά τη κλασσική εποχή η Αθήνα είχε τα πρωτεία, όχι μόνο στα γράμματ α και τις τέχνες, αλλά και στην Ναυτιλία, το Εμπόριο και τη Βιομηχανία (βιοτεχνία) Η Αθήνα πρώτα θα υποσκελιστεί σαν στρατιωτική δύναμη. Στη συνέχεια σαν ναυτική. Ο Πειραιάς σαν λιμάνι θα περάσει σε δευτερεύουσα μοίρα. Θα μειωθεί το εμπόριο και η βιομηχανί αλλά θα απαιτηθούν αιώνες. Και τούτο για τί θα τύχει ευνοικής συμπεριφοράς και από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου με εξαίρεση τη συμπεριφορά του Φιλίππου του Ε' και από τους Ρωμαίους (η περίπτωση της άλωσης από τον Σύλλα δεν είχε συνέχεια). Η πληθυσμιακή εξέλιξη επέτρεψε να ανθεί η Αθήνα ακόμα και τον 2ο μ.χ. αιώνα.

Τα προνόμια των Αθηνών έγιναν σεβαστά από τον Μέγα Κωνσταντίνο και ακόμα από τον Μέγα Θεοδόσιο, τον Αρκάδιο και τον Θεοδόσιο τον Μικρό παρα΄τα μέτρα που έλαβαν κατά των Ολυμπιακών αγώνων, των Μυστηρίων της Ελευσίνας και του Εθνισμού γενικότερα.
Η αυτονομία των Αθηνών θα καταργήθει το 529 μ.χ. από τον Ιουστινιανό.
Θα κλείσει με οικονομικό εξαναγκασμό η φιλοσοφική σχολή των αθηνών και θα σημάνει το τέλος της σαν πόλη της σοφίας. Θα ακολουθήσουν τρείς περίπου αιώνες σκότους. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα είχε ερημωθεί, αφού και σε αυτούς τους σκοτεινούς αιώνες η Αθήν αθα δώσει δύο αυτοκράτειρες την Ειρήνη και την Θεοφανώ, όπως παλιότερα η Αθηναίδα βαπτίστηκε Ευδοκία και έγινε σύζυγος του Θεοδοσίου του Μικρού.

Στη συνέχεια οι πηροφορίες για την Αθήνα και την Αττική θα πληθαίνουν ειδικά κατά τον 10ο και 11ο αιώνα. Θα ακολουθήσει μακρά περίοδο δυτικής κατοχής γνωστή σαν Φραγκοκρατία. Γαλλική κυριαρχία (1205-1311), Καταλωνική (1311-1387), Φλωρεντινή (1387-1456) κατά την οποία επικράτησαν και οι βενετοί για μικρή περίοδο 8 ετών.

Προς το τέλος της Καταλωνικής κυριαρχίας και συγκεκριμένα το έτος 1383 έφτασαν οι πρώτοι Αρβανίτες και εγκαταστάθηκαν.

4. Τουρκοκρατία

Τα Ανω Λιόσια ή Λιοσώτικα Καλύβια άρχισαν να δημιουργούνται πιθανότατα μερικές δεκαετίες πριν την επανάσταση. Η περιοχή των Λιοσίων (περιείχετο) στην ευρύτερη περιοχή της Χασιάς από τη οποία και αποσπάστηκε όταν θεσπίστηκαν οι κοινότητες.

Τον 17ο και 18ο αιώνα διασώζονται αρκετές περιγραφές από περιηγητές για την Αττική. Από περιγραφές διαδρομών προς και από την Χασιά όπως π.χ. του Εβλιά Τσελεπή (1667) αλλά και άλλων συγχρόνων του, ή μεταγενέστερων δεν γίνεται καμιά αναφορά σε Λιοσώτικα Καλύβια.

5. Οι Λιοσώτες στην επανάσταση του 1821

Οι Λιοσώτες οργανώθηκαν στην επανάσταση μαζί με τους συγχωριανούς τους Χασιώτες και τους γείτονες Μενιδιάτες. Αγωνίστηκαν κάτω από τις διαταγές του Καπετάν Μελέτη Βασιλείου και των άλλων καπεταναίων της περιοχής σε διάφορες μάχες. Πολλοί Λιοσώτες τιμήθηκαν με ανώτερες και ανώτατες διακρίσεις.

6. Μεσαιωνικά Μνημεία

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανω Λιοσίων υπάρχουν :

Ανατολικά : 1) Αγιοι Σαράντα. Εκκλησία παλιά, χτισμένη σε νέα θεμέλια. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά αρχαία γλυπτά στο χτισιμό της.
2) Προφήτης Ηλίας : Βόρεια των Αγ. Σαράντα, επί χαμηλού λόφου. Είναι μικρή Καμαροσκέπαστη Βασιλική με ημιεξαγωνική αψίδα ιερού.

Δυτικά :

3) Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος : Βρίσκεται στην οδό μεταξύ Χασιάς και Ανω Λιοσίων. Αποτελούσε άλλοτε το καθολικόν της μονής, ήταν δε απλούν καμαροσκεπές, μικρός ναός οποίος κατεδαφίστηκε γύρω στο 1900 και ξαναχτίστηκε ως σταυροειδή ναός με τρούλλο.
Βορεια :

4) Αγ. Γεώργιος Κεραμιδίου. Βρίσκεται σε ύψωμα που ονομάζεται "Κεραμίδι". Είναι μικρή μονόκλητος Βασιλική με νάρθηκα και ημικυκλική αψίδα ιερού.

Η ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

Στις αρχές του αιώνα μας το παλιό χωριό των Ανω Λιοσίων είχε λίγα σπίτια, πλινθόκτιστα τα περισσότερα, φτιαγμένα κατά τον παραδοσιακό Αρβανίτικο τρόπο. Παρ' όλα αυτά το 1905 ο οικισμός απέκτησε Ρυμοτομικό σχέδιο για 300 στρέματα. Το σχέδιο αυτό εκατό, σχεδόν, χρόνια μετά δεν έχει εφαρμοστεί σε πολλά σημεία.

Ο οικισμός από τον 19ο αιώνα και μέχρι τον πόλεμο αναπτύσεται αργά. Μελετώντας τον χάρτη του 1886 της "Γερμανικής Αποστολής" μέχρι της αεροφωτογραφία του 1938 συμπεριλαμβάνουμε πως η επέκταση του οικισμού είναι σχετικά μεγάλη αλλά φυσιολογική.
Δηλώνει ένα υγιή οικισμό. Ο οικισμός κατοικείται μέχρι τότε σχεδόν από Αρβανίτες.

Σημαντικός σταθμός γαι την οικονομική ανάπτυξη του τότε χωριού των Ανω Λιοσιών, ήταν η διανομή εκτάσεως σε ακτήμονες αγρότες του 1930 απότο Υπουργείο Γεωργίας. Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο και την δημιουργία του γνωστού κύματος των εσωτερικών μεταναστών, άρχισαν να καταφτάνουν χαμηλού εισοδήματος εσωτερικοί μετανάστες που αγόραζαν αγροτεμάχια και έκτιζαν αυθαίρετα σπίτια.
Στην αρχή έκτιζαν μακριά από τον Αρβανίτικο οικισμό κυρίως στην περιοχή της Ζωφριάς. Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση του ρεύματος των εσωτερικών μεταναστών, δημιουργήθηκε περιμετρικά από τον παλιό οικισμό μια ολόκληρη καινούργια πόλη.
Το 1970 έγινε μια προσπάθεια πολεοδομικής οργάνωσης , με την ένταξη στο σχέδιο 900 στρεμμάτων φτάνοντας έτσι τα 1200 στρέμματα εντός σχεδίου έκταση.

Ομως η κατάτμιση της αγροτικής γης συνεχιζόταν και η μετατροπή της σε "οικόπεδα" έγινε ένας από τους βασικούς οικονομικούς πόρους των παλιών κατοίκων. Ταυτόχρονα αυξανόταν και η αυθαίρετη εκτός σχεδίου δόμηση. Η έλλειψη οικιστικής πολιτικής από την μια και η φτηνή σχετικά γή οργάνωσε χιλιάδες οικογένειες στη λύση ανάγκης του "αυθαίρετου" στην περιοχή των Ανω Λιοσίων, όπως βέβαια σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Η μεγάλη τομή έγινε την περίοδο του 1985 - 1987 οπότε και πολεοδομήθηκε, "μπήκε στο σχέδιο", όλοι σχεδόν η οικοδομημένη περιοχή. Ετσι η οικιστική περιοχή των Ανω Λιοσίων έφτασε στα 7.500 στρέμματα. Η ένταξη στο σχέδιο έγινε με το Νόμο 1337/83 γνωστό και σαν ΕΠΑ (Επιχείρηση Πολεοδομικής ανασυγκρότησης ).
Οι πολεοδομικές μελέτες παρά τις μικρές ατέλειες που έχουν και τα επι μέρους προβλήματα που δημιουργούν, είναι σήμερα το κυρίαρχο αναπτυξιακό εργαλείο του Δήμου Ανω Λιοσίων.
Γι' αυτό και η προσπάθεια εφαρμογής τους είναι μέλημα τόσο της Διοίκησης του Δήμου όσο και αγωνία κάθε κατοίκου των Ανω Λιοσίων. Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν πως μόνο με την εφαρμογή του σχεδίου θα ελευθερωθούν οι χώροι για δρόμους, σχολεία, παιδικές χαρές, πλατείες και άλλες κοινόχρηστες και κοινωφελείς λειτουργίες. Η λογική του Ν. 1337/83 με την διάθεση της εισφοράς σε γή και χρήμα έχει γίνει αποδεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων - ιδιοκτητών του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν δηλαδή φανεί και σιγά σιγά οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι απελευθερώνονται και διαμορθώνονται. Αλλά και τα νέα σπίτια που κατασκευάζονται είναι όμορφα και σύγχρονα μια και φτάχνονται με άδεια και κάτω από επιστημονική μελέτη και όχι νύχτα κάτω από τον φόβο του χωροφύλακα.......

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

Εκταση - Χρήσεις Γής Ο Δήμος Ανω Λιοσίων έχει έκταση 38.050 στρεμμάτων. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται κατανομή της έκτασης αυτής ανά χρήση γής.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΕΙΔΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ
ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 18450
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 3.250
ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 2.750
ΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 8.100
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ 5.500
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 38050

Ιδιαίτερα πρέπει να προσεχθεί η μεγάλη δασική έκταση στα Βόρεια της πόλης μας. Το δάσος αυτό που αποτελεί τμήμα του δάσους της Πάρνηθας είναι ένα υπέροχο κομμάτι της Αττικής που κινδυνεύει άμεσα από την φωτιά, την αυθαίρετη δόμηση, την όξινη βροχή και την αδιαφορία μας.
Γι' αυτό και ο Δήμος Ανω Λιοσίων ετοιμάζει προγράμματα και εξτρατεία προστασίας του. Πληθυσμός

Ο πληθυσμός σήμερα (1994) πρέπει να πλησιάζει τις 30.000 κατοίκους. Η μεταβολή του πληθυσμού με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται στο πιο κάτω πίνακα.


1844	1861	1879	1920	1928	1940	1951	1961	1971	1981

177	227	403	1019	1142	1602	1660	3348	11388	16862

- Ο.Τ.Α.

Ο Δήμος Ανω Λιοσίων είναι από τους πιο δραστήριους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της πόλης μας. Εχει πολύ καλά οργανωμένες Τεχνικές και Διοικητικές Υπηρεσίες καθώς και τρείς Δημοτικές Επιχειρήσεις : Δημοτικών Επιχ. Τεχνικών Εργων (ΔΕΤΕΑΛΑ) Δημοτικών Επιχ. Ανάπτυξης (ΔΕΑΔΑΛ) Δημοτική Επιχ. Ραδιοφωνίας (ΔΕΡΑΛ).

Οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Πλατεία Ηρώων Τ.Κ. 13341)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ (ΔΕΡΑΛ)

Ο " ΞΕΝΙΟΣ 97,4 FM STEREO" έχει μια συνεχή προσπάθεια πέντε και πλέον ετών στην ραδιοφωνική μπάντα των FM. Αρχισε δοκιμαστικές εκπομπές από τον Μάιο του 1987 και εκπέμπει κανονικό πρόγραμμα από τον Οκτώμβριο του ίδιου έτους. Είναι ο δεύτερος Δημοτικός Σταθμός που λειτούργησε στο λεκανοπέδιο της Αττικής μετά τον "ΑΘΗΝΑ 98,4".

Οι αρχικές εκπομπές του "ΞΕΝΙΟΥ" κάλυπταν οκτάωρο πρόγραμμα επί καθημερινής βάσης, από τις εννιά το πρωί εως τις πέντε το απόγευμα. Σταδιακά οι ώρες προγράμματος "επεκτάθηκαν" ως τις τρείς το πρωί, και σήμερα ο "ΞΕΝΙΟΣ" εκπέμπει 24ωρο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ (Δ.Ε.Α.Δ.ΑΛ.)

Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 1988 στα πλαίσια αξιοποίησης του Αναπτυξιακού Νόμου 1262/82 με σκοπό να παρέμβει αναπτυξιακά στον κοινωνικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, αθλητικό, ψυχαγωγικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας.
Στην εξαετή της πείρα η ΔΕΑΔΑΛ έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στους επιμέρους τομείς που παρεμβαίνει.
Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών της ΔΕΑΔΑΛ είανι επιχορήγεις του Δήμου.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον τρόπο συνεργασίας με τους μαζικούς φορείς και ενεργοποιήσεις των δημοτών, κυρίως των νέων προκειμένου να συμμετέχουν αποτελεσματικά μέσω των δραστηριοτήτων της ΔΕΑΔΑΛ στην ανάπτυξη του Δήμου.
Παρ' όλο τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία ανταποκρίνεται σήμερα, με επιτυχία στις δραστηριότητες των επιμέρους τμημάτων που λειτουργεί.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ (Δ.Ε.Τ.Ε.Α.Λ.Α.)

Στην Ανάπτυξη του Δήμου Ανω Λιοσίων έχει συμβάλλει καθοριστικά Η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων Δήμου Ανω Λιοσίων. Η δυναμική της παρουσία στο τομέα της κατασκευής των απαραίτητων Εργων για την δημιουργία μιας Σύγχρονης Πόλης, είναι συνεχής εξελισσόμενη και αδιάκοπη. Η πλούσια δραστηριότητα της , περιλαμβάνει την κατασκευή :

- Εργων Υποδομής : Αποχεύτεσης - Οδοποιίας, Αντιπλημμυρικής Προστασίας.
- Εργων Κοινωνικού Εξοπλισμού : Βρεφονηπιακούς σταθμούς - Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Σχολεία κ.τ.λ. και
- Ποιότητα Ζωής : Αθλητικά κοινόχρηστα - Πλατείες.

Η ΔΕΤΕΑΛΑ διαθέτει πλούσιο στελεχικό δυναμικό και έμπειρο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που είναι Δημότες των Ανω Λιοσίων. Είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα και οχήματα. Οι παράγοντες αυτοί, εξασφαλίζουν γρήγορους ρυθμούς και υψηλό βαθμό ποιότητας και αρτιότητας των Εργων που κατασκευάζει. Με την πλούσια τεχνογνωσία που διαθέτει, συμβάλει σημαντικά στον Επιτελικό Σχεδιασμό του Δήμου μας. Η πλούσια εμπειρία που έχει αποκτηθεί, οι επιτυχίες και η συνολική πορεία συνθέτουν ένα πλαίσιο δυναμικής εξέλιξης της ΔΕΤΕΑΛ και εξασφαλίζουν την επιτυχία των νέων στόχων :

- Υλοποίηση ενός οικιστικού προγράμματος δστο Δήμος μας.
- Ολοκλήρωση της κατασκευής όλων των προβλεπόμενων έργων σε όλες τις συνοικίες του Δήμου μας.
- Κατασκευή του Νέου Κοιμητηρίου κ.λ.π.

Παράλληλα με το έργο της, συνεχής προσπάθεια καταβάλεται στηνυλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων και πειδιώκουμε να αναλάβουμε έργα και μελέτες από διάφορους φορείς του Δημοσίου.
Η ΔΕΤΕΑΛΑ αποτελεί μοχλο ανάπτυξης του Δήμου μας και είναι χρήσιμο " εργαλείο" στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γαι την υλοποίηση του οράματός της.