ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΤΟ ΣΑΧ"

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 1998 και ενώπιον του Β' Τριμελούς Πρωτοδικείου, εκδικάστηκε η μήνυση του Προέδρου της ΕΣΟ κ. Γιώργου Μακρόπουλου και του Τεχνικού Σύμβουλου της ΕΣΟ κ. Στράτου Γρίβα, κατά του εκδότη του σκακιστικού περιοδικού "Το Σαχ" κ. Νίκου Μενδρινού και του αρθρογράφου κ. Βασίλη Βλαχόπουλου.

Η μήνυση αφορούσε δημοσίευμα του κ. Βασίλη Βλαχόπουλου, στο περιοδικό "Το Σαχ" αριθμός 10, Μαϊου 1997, σύμφωνα με το οποίο τόσο ο κ. Μακρόπουλος, όσο και ο κ. Γρίβας, προσπάθησαν να "υπονομεύσουν" τη διοργάνωση του μάτς Α. Κάρποβ - Β. Κοτρωνιάς. Μάρτυρες από την πλευρά των μηνυτών κλήθηκαν ο Γενικός Γραμματές της ΕΣΟ κ. Γιώργος Θεολογίτης, ο Πρόεδρος του ΣΚΕΣΚ κ. Νίκος Καλέσης και ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΣΟ και Γενικός Γραμματέας του ΣΚΕΣΚ κ. Γιώργος Μαστροκούκος.
Μάρτυρες από την πλευρά των μηνυομένων, κλήθηκαν ο κ. Βασίλης Κοτρωνιάς και ο κ. Ηλίας Κουρκουνάκης. Τέλος,κατατέθηκαν πολλά έγγραφα και από τις δύο πλευρές.
Μετά από δίκη που κράτησε περίπου τρείς ώρες, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των κατηγορουμένων για συκοφαντική δυσφήμιση. Επέβαλε φυλάκιση 10 μηνών, εξαγοράσιμη προς 1.500 δρχ. ημερησίως για τον καθένα από τους μηνυόμενους.
Ας σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΕΣΟ τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στη Γ.Σ. των σωματείων της ομοσπονδίας (14.06.1998) και δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι αποσύρει τη μήνυση, εάν οι κατηγορούμενοι ανακαλέσουν το δημοσίευμα.

Δυστυχώς όμως, οι κ.κ. Μενδρινός και Βλαχόπουλος αρνήθηκαν να επανορθώσουν τα επίμαχα σημεία.