ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΟ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ Ο.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Με αφορμή άρθρο του κ. Στράτου Γρίβα στο τεύχος 57 (Σεπτέμβριος 1997) του Μηνιαίου Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΣΟ, το οποίο είχε τίτλο "ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΟ (ΣΕΦ - 31.08.1997)", ο Ο.Σ. Ηλιούπολης με έγγραφό του προς το ΔΣ της ΕΣΟ, χαρακτηρίζει ως "αναληθή και συκοφαντική παρουσίαση γεγονότων στα οποία το σωματείο είχε και έχει τυπική και ουσιαστική συμμετοχή".
Το ΔΣ της ΕΣΟ, στη συνεδρίασή του της 18.10.97, αποφάσισε να γίνει επανόρθωση και γιά την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτει την παρακάτω απάντηση: Μία "ατυχής" έκφραση του κ. Γρίβα στο περιοδικό της ΕΣΟ (τεύχος 57 - Σεπτέμβριος 1997) ότι δήθεν η πράξη κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΣΟ ήταν "ανόητη πράξη", προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων του Ομίλου Σκακιστών Ηλιούπολης, οι οποίοι με την από 16.10.1997 επιστολή τους   "παραπονέθηκαν" για μη αντικειμενική εκ μέρους του αντιμετώπιση του θέματος.
Και είναι μεν αλήθεια ότι η αίτηση των τεσσάρων σωματείων δεν είχε τυπικό αίτημα αναβολής της ΓΣ, αλλά αίτημα ακύρωσης της απόφασης του Δ.Σ. της 23.08.1997. Ομως η τυχόν ακύρωση της παραπάνω απόφασης ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε μεγάλες ταλαιπωρίες στους εκπροσώπους των σωματείων που είχαν ορισθεί με την άνω απόφαση να εκπροσωπήσουν τα σωματεία τους, αφού η απόφαση εκδόθηκε μόλις στις 13.30 του Σαββάτου πριν από την ΓΣ και δεν θα υπήρχε χρόνος να ειδοποιηθούν τα σωματεία σχετικά με την απόφαση, οπότε οι εκπρόσωποι των σωματείων ακριτικών περιοχών θα υφίσταντο την ταλαιπωρία να έλθουν στην Αθήνα για την ΓΣ και να μην εκπροσωπήσουν τα σωματεία τους.

Παραπονούνται οι εκπρόσωποι του άνω σωματείου για μία άστοχη, πράγματι, έκφραση του κ. Γρίβα, αλλά δεν λαμβάνουν υπ'όψιν τους τις - δυσφημιστικές - εκφράσεις που οι ίδιοι έχουν περιλάβει στην αίτησή τους,όπως ότι δήθεν το Δ.Σ. . .. "τροποποίησε ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ την αρχική λίστα των νόμιμων πληρεξουσίων ... με άλλη στην οποία ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ περιέλαβαν νέα ονόματα", όταν είναι γνωστό σε όλους στην ΕΣΟ, ότι κατά ΠΑΓΙΑ τακτική του ΔΣ που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε (και αυτό δέχθηκε και το Δικαστήριο, άρα υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση, έστω και ασφαλιστικών μέτρων, που δέχεται το νόμιμο της αλλαγής της λίστας) από κανένα σωματείο.

Αξιοσημείωτο είναι, κάτι που αποσιωπούν οι εκπρόσωποι του Ο.Σ. Ηλιούπολης,ότι και οι ίδιοι μέσα στην προθεσμία του μηνός πριν από την επαναληπτική Γ.Σ. ΑΛΛΑΞΑΝ και οι ίδιοι τον εκπρόσωπό τους;;; , δηλαδή στην αίτηση εστράφησαν εναντίον του ... εαυτού τους κάτι που επισημάνθηκε και από τον Δικαστή της έδρας. Αλλες εκφράσεις τους επίσης δυσφημιστικές για το ΔΣ της ΕΣΟ, όπως και "επέτυχε εντελώς παράνομο τον ορισμό πληρεξουσίων" ... "είναι οπωσδήποτε παράνομες και αντικαταστατικές και το κυριώτερο με αυτές ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ η πραγματική βούληση των σωματείων" ... "η ΕΣΟ παραβιάζει το αδιάβλητο των εκλογών και αλλοιώνει την βούληση των σωματείων" ... "η παρανομία θα διαιωνίζεται στην Ομοσπονδία μας" ... "υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας επεισοδείων κατά την Γ.Σ....". Και ενώ αγνοούν όλες αυτές τις δυσφημιστικές εκφράσεις που περιέχονται στην αίτησή τους και μάλιστα ενώπιον του Δικαστηρίου, πιάνονται από μία αθέλητη, πιστεύουμε, λέξη του κ. Γρίβα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις στα σωματεία.
Παραπονούνται επίσης ότι δήθεν στις 29.08.1997 κρίθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και όχι η αγωγή. Δυστυχώς πουθενά δεν υπάρχει στο κείμενο του κ. Γρίβα η λέξη "αγωγή" και ακριβώς αναφέρεται ρητά στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και μόνο ο κ. Γρίβας. Επίσης ισχυρίζονται στη συνέχεια ότι δήθεν "δεν υπήρξαμε ουδέποτε υπαίτιοι πρόκλησης κινδύνων ταλαιπωρίας των παραγόντων και αναταραχής των διαδικασιών και συνεπώς τέτοιου είδους, ύφους και ήθους αναφορές ... είναι ΑΝΑΠΟΔΕΚΤΕΣ, ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ και ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΕΣ".

Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του άνω σωματείου προσπαθούν να αγνοήσουν τα τυχόν αποτελέσματα της αίτησής τους, αν γίνονταν δεκτή από το Δικαστήριο. Αυτόματα θα υπήρχε εκ των πραγμάτων και ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ των εκπροσώπων των σωματείων και ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ των διαδικασιών (παρά το γεγονός ότι στο περιοδικό δεν υπήρχαν τέτοιες κρίσεις), αφού τα σωματεία που είχαν αλλάξει αντιπρόσωπο νόμιμα ένα μήνα πριν από την επαναληπτική Γ.Σ. της 31. 08.1997 θα έστελναν τους αντιπροσώπους αυτούς, οι οποίοι όμως δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη Γ.Σ., με άμεσο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους και την αναταραχή της Γ.Σ., όταν μάλιστα οι ενέργειες του Δ.Σ. της ΕΣΟ ήταν καθόλα νόμιμες, όπως άλλωστε δέχθηκε και η απόφαση του Δικαστηρίου.
Το Δ.Σ. της ΕΣΟ πάντα προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους παρά τις κατά καιρούς δυσφημιστικές επιθέσεις που έχει δεχθεί και αυτή η τακτική του εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. με την υπερψήφιση των μελών του Δ.Σ. με σημαντική πλειοψηφία. Η έγκριση αυτή των ενεργειών του Δ.Σ. της ΕΣΟ από τη Γ.Σ. αποτελεί μία ηθική δικαίωσή του αλλά και αποδοκιμασία των ενεργειών των εκπροσώπων του άνω σωματείου. Το ΔΣ της ΕΣΟ εκφράζει τη λύπη του γιά την ατυχή έκφραση που χρησιμοποίησε ο Στράτος Γρίβας, όπως και γιά όλες τις υβριστικές εκφράσεις που εκτοξεύτηκαν κατά μελών της ομοσπονδίας και συνεργατών της, από αυτούς που αντιπολιτεύουνται τη διοίκηση και καλεί όσους πράγματι αγαπούν το σκάκι, να ρίξουν τους τόνους των αντιπαραθέσεων, αποφεύγοντας υβριστικές και συκοφαντικές εκφράσεις.