+ ΜΙΓΚΟΥΕΛ ΝΑΙΝΤΟΡΦ (1910 - 1997)

ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡΙΒΑ

Miguel NajdorfΣτις 5 Ιουλίου του 1997, ακόμα μία θρυλική μορφή του Παγκόσμιου Σκακιού, πέρασε στην αιωνιότητα. Ο μεγάλος Αργεντινός σκακιστής Μιγκουέλ Νάϊντορφ, πέθανε σε ηλικία 87 χρονών, από καρδιακή προσβολή.

Ο Νάϊντορφ γεννήθηκε στην Πολωνία, στις 15 Απριλίου του 1910 και από το 1939 ζούσε στην Αργεντινή. Οταν ξέσπασε ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, ο Νάϊντορφ αγωνιζόταν στην Ολυμπιάδα του Μπουένος Αϊρες, στη 2η σκακιέρα γιά την εθνική Πολωνίας. Αποφάσισε να παραμείνει στην πόλη των ανέμων γιά να γλυτώσει από την οργή των ναζί. Αργότερα ανακάλυψε ότι όλη η οικογένειά του στην Πολωνία, είχε εξοντωθεί.

Προσπαθώντας να μαζέψει κάποιες πληροφορίες γιά την οικογένειά του, γνώρισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και θαυμασμό, όταν το 1946 έπαιξε σιμουλτανέ - μπλάϊντ σε 45 σκακιέρες (+39/=4/-2), στο Σαν Πάμπλο της Βραζιλίας, το οποίο παραμένει από τότε παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Νάϊντορφ ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Οκτώ φορές κατέκτησε το πρωτάθλημα Αργεντινής, ενώ έπαιζε σε αγώνες μέχρι και πρόσφατα (1992). Η σκακιστική του καριέρα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, με 52 πρώτες θέσεις σε διεθνή τουρνουά!

Στις δεκαετίες του '50 και του '60, ήταν ανάμεσα στους 5 καλύτερους παίκτες στον κόσμο και ήταν ένας από τους συμμετέχοντες στο αξέχαστο τουρνουά διεκδικητών στη Ζυρίχη το 1953. Αντιμετώπισε όλους τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, εκτός του Στάϊνιτς και κέρδισε τους Μποτβίνικ, Σμύσλοβ, Πετροσιάν, Ταλ και Φίσερ! Στις Ολυμπιάδες έδινε ενεργό παρόν, αφού συμμετείχε σε 13 (11 για την Αργεντινή και 2 γιά την Πολωνία).

Ηταν μία διακεκριμένη προσωπικότητα και αντιμετώπισε σε φιλικούς αγώνες τον Τσώρτσιλ, τον Κρούτσεβ, τον Σάχη της Περσίας, τον Χουάν Περόν, τον Φίντελ Κάστρο, τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και πολλούς άλλους. Σε όλους αυτούς πρότεινε ισοπαλία και όλοι δέχτηκαν εκτός του Τσε Γκεβάρα.
Ο Νάϊντορφ τότε είπε "Δεν έχω άλλη επιλογή από το να τον κερδίσω".

Ο Νάϊντορφ αναπάυεται πιά στην αγκαλιά της αγαπημένης του θεάς Κάϊσσα, αφήνοντας στον σκακιστικό κόσμο την μεγαλύτερη του κληρονομιά, την Σικελική Νάϊντορφ, ένα από τα πιό δημοφιλή ανοίγματα όλων των εποχών.