ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ FIDE 1997/98 / ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΔΟΕ

ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡΙΒΑ

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) κ. Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και ο πρόεδρος της FIDE κ. Κιρσάν Ιλιουμτζχίνοβ, ανακοίνωσαν την Τρίτη 3 Ιουνίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου που έγινε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της περιόδου 1997/98, θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ.

Οι τελικοί θα γίνουν στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης, σε συνεργασία με τις Αρχές της πόλης και την Ελβετική Σκακιστική Ομοσπονδία. Ο κ. Σάμαρανκ δήλωσε ότι η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο ολυμπιακό Μουσείο, " είναι μία μεγάλη στιγμή γιά τα αθλήματα κα την Λωζάνη. Ο κ. Ιλιουμτζχίνοβ δήλωσε ότι το σύστημα νόκ άουτ που εφαρμόζεται από φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα "δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο σκάκι ως άθλημα". Ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σάμαρανκ και την Δήμαρχο της Λωζάνης κα. Ιβέτ Ζαγγί γιά την πολύτιμη βοήθειά τους. Τέλος, δήλωσε ότι η διεξαγωγή των τελικών στο Ολυμπιακό Μουσείο, είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για το σκάκι, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας της FIDE για πλήρη ένταξη του σκακιού στο Ολυμπιακό κίνημα.

Ο πρόεδρος της FIDE κ. Ιλιουμτζχίνοβ επιβεβαίωσε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρείς πόλεις, το Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, την Ελίστα της Καλμουχίας (Ρωσία) και την Λωζάνη (Ελβετία), με συνολικά έπαθλα ύψους 5.000.000 δολαρίων, τα οποία θα μοιραστούν σε όλους τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE.

Τα προημιτελικά έχουν προγραμματιστεί γιά τις 8 έως 25 Δεκεμβρίου 1997 στο Γκρόνινγκεν, τα ημιτελικά 26 έως 31 Δεκεμβρίου 1997 στην Ελίστα και οι τελικοί 1 έως 9 Ιανουαρίου 1998 στην Λωζάνη. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πιθανή συμμετοχή του Η/Υ "Deep Blue" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο κ. Ιλιουμτζχίνοβ ανέφερε ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι γιά ανθρώπους. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο βασικός χορηγός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είναι η Ρωσική εταιρία "Halzan", η οποία ειδικεύεται σε προϊόντα πετρελαίου και αερίων, έχει γραφεία στη Μόσχα και στην Ελίστα και 54 υποκαταστήματα σε όλη τη Ρωσία.

Σχετικά με τη συμμετοχή των Ανατόλι Κάρποβ και Γκάρι Κασπάροβ, ο κ. Ιλιουμτζχίνοβ ανέφερε ότι θα συμμετάσχουν από τα ημιτελικά καί ότι θα τους αποσταλούν προσκλήσεις, σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν στο Προεδρείο και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της FIDE (14 Ιουνίου) στο Κάϊρο. Στην κοινή συνέντευξη τύπου, παρευρέθηκαν ο Διευθυντής της ΔΟΕ κ.Ζιλμπέρ Φελί, ο Σύμβουλος της πόλης της Λωζάνης και Διευθυντής Αθλημάτων κ. Μπερνάρ Μετρό, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της FIDE κ. Μακρόπουλος Γεώργιος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIDE κ. Ικλίκι Γουϊλι και ο κ. Ζβάνεπολ Γιόχαν από την πόλη του Γκρόνινγκεν. Στη συνέχεια, ο κ. Σάμαρανκ έστειλε επιστολές προς τους Κάρποβ και Κασπάροβ, καλώντας τους να συμμετέχουν στην διοργάνωση.

Ο Κάρποβ δήλωσε ότι θα το σκεφτεί και ο Κασπάροβ ως συνήθως δεν σεβάστηκε τίποτα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, διαμαρτυρόμενος γιά το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων! Ούτε η συμφωνία με την ΔΟΕ τον ένοιαξε, ούτε το γεγονός ότι άλλοι 100 συνάδελφοί του θα εισπράξουν κάποια αξιόλογα ποσά, ούτε το ότι το σκάκι θα κερδίσει σημαντικά από όλο αυτό το γεγονός. Σημασία γιά τον κ. Κασπάροβ έχει μόνο ο εαυτούλης του. Αλλωστε πρόσφατη είναι η δήλωσή του γιά το σύστημα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Ο Κασπάροβ θεωρεί ότι πρέπει να επιλέξει ο ίδιος 5-6 παίκτες και ο νικητής από αυτούς να τον αντιμετωπίσει σε ματς αρκετών παρτίδων!! Δηλαδή ζητάει να γυρίσει το σκάκι 100 χρόνια πίσω, όταν οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές επέλεγαν τον αντίπαλό τους, από τον οποίο μάλιστα απαιτούσαν και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σίγουρα η FIDE μπορεί και χωρίς τον Κασπάροβ. Επιτέλους δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, όσο μεγάλος σκακιστής κι αν είναι, να συμπεριφέρεται τόσο ανεγκέφαλα. Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι δύο από τους GM μας, οι Βασίλης Κοτρωνιάς και Ιγκορ Μιλαντίνοβιτς, έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Βασίλης θα αγωνιστεί από τον 1ο γύρο, ενώ ο Ιγκορ από τον 2ο. Το περιοδικό μας, αλλά και όλοι οι Ελληνες σκακιστές, τους εύχονται καλή επιτυχία στην δύσκολη αποστολή τους.

Αλλωστε, μπορούσε η Ελλάδα να λείψει από τέτοια πνευματική εκδήλωση;