ΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 
κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΕΠΑΝΙΩΤΗ (01.07.1997) 

Ενα μήνα μετά την απολογιστική Γ.Σ. της Σκακιστικής Ομοσπονδίας, όπου διοίκηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα πνευματικά τους ξίφη με γόνιμο προβληματισμό γιά το μέλλον του ελληνικού σκακιού, αλλά και δύο μόλις μήνες πριν τις αρχαιρεσίες γιά την εκλογή του νέου Δ.Σ. που θα οδηγήσει το άθλημά μας στον 21ο αιώνα, απουσιάζει κάθε ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, αλλά και ο πολιτικός λόγος γιά τα πολλά που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει και των οποίων η υλοποίηση είναι θέμα επιβίωσης γιά το ελληνικό σκάκι.

Συμπολίτευση και αντιπολίτευση φαίνεται να συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε τακτικά θέματα που αφορούν τις επερχόμενες αρχαιρεσίες και αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν κατάματα τις άμεσες απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε προβλήματα που χρονίζουν στο ελληνικό σκάκι, όπως:

Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός μέσα στα πλαίσια της περιφερειακής αποκέντρωσης της χώρας, αλλά και της θεματικής αποκέντρωσης ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Η προσαρμογή των αγωνιστικών προγραμμάτων στις πιεστικές ανάγκες της εποχής με στόχο την αύξηση της μαζικότητας και τη βελτίωση των συνθηκών. Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας γιά καλύτερη τεχνική υποστήριξη των μελών της σκακιστικής κοινωνίας μας ως δημοκρατικά ενημερωμένων/ενεργών πολιτών.

Η βελτιστοποίηση των κάθε είδους μέσων και πόρων του. Το ελληνικό σκάκι δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με το καταστατικό που απηχεί τις συνθήκες της δεκαετίας του 1970, ούτε με τους κανονισμούς του 1980. Ο εκσυγχρονισμός του είναι ένα έργο τιτάνιο, που απαιτεί τη συστράτευση όλων, από κάθε χώρο σκακιστικής δουλειάς, χωρίς προσωπικές πικρίες και υστεροβουλίες. Είναι μία μάχη που όσοι εργάζονται γιά το ελληνικό σκάκι, από οποιοδήποτε μετερίζι, δεν έχουν το δικαίωμα να την αποφύγουν προτάσσοντας μικροφιλοδοξίες ή επικαλούμενοι - δικαιολογημένα ή όχι - τις όποιες αρνητικές εμπειρίες και παραμερισμούς του παρελθόντος. Οι αλλαγές έρχονται μόνο με τη δουλειά, με τη μαζική συμμετοχή, με την προσωπική αφοσίωση - και το ελληνικό σκάκι αναμφίβολα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Ζητώ από όσους πραγματικά και ανυστερόβουλα ενδιαφέρονται γιά το τί θα γίνει στο ελληνικό σκάκι από την επαύριο των αρχαιρεσιών του επομένου Σεπτέμβρη να αφυπνιστούν και να ενεργοποιηθούν. Οι ευθύνες όλων μας (και ιδιαίτερα όσων έχουν άποψη και λόγο) είναι πραγματικά μεγάλες και το απόθεμα των ευκαιριών που χάνουμε εξαντλείται με ραγδαίο ρυθμό.