ΣΕ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΙΑΠΕΡΑ

ΤΟΥ ΚΑΡΛΟ ΝΤΕ ΓΚΡΑΝΤΙ

Αγαπητοί φίλοι, όπως όλοι γνωρίζετε, σήμερα, που είναι μία ξεχωριστή ημέρα γιά το σκάκι, συγκεντρωθήκαμε εδώ σ' αυτό το χώρο, γιά να τιμήσουμε την μνήμη ενός μεγάλου βάρδου του σκακιού, του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα, ο οποίος σφράγισε με τη ζωή του τα σκακιστικά δρώμενα στον Ελληνικο, κυρίως, χώρο γιά πάνω από 5 δεκαετίες. Η ζωή του ήταν μία τεραστίων διαστάσεων σκακιέρα, όπου οι μεθοδευμέ- νες κινήσεις του γύρω από το σκάκι γινόντουσαν με μεγάλη ακρίβεια και προσοχή.

Πέρασαν ήδη 3 χρόνια από τον θάνατο του Τριαντάφυλλου, του Μεγάλου Δάσκαλου και Πατριάρχη του σκακιού. Η απουσία του ακόμα και σήμερα, μετά από 3 χρόνια, είναι αισθητή.
Δυστυχώς την τελευταία παρτίδα σκακιού με τον Θάνατο, δεν μπόρεσε να την κερδίσει. Το Πεπρωμένο φυγή Αδύνατον. Ο αδυσώπητος Θάνατος δεν του άφησε περιθώρια ούτε γιά ισοπαλία, πράγμα που απεχθανόταν ο εκλιπών εν ζωή στο αγωνιστικό σκάκι και την χρησιμοποίησε ως ύστατο όπλο. Ηταν αγωνιστής μέχρις εσχάτων. Και το απέδειξε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Ο ομιλών θυμάται τον ευγενικό του χαρακτήρα και την συνεργασία που είχε με τον εκλιπόντα. Το ενδιαφέρον που έδειξε όταν του ανέφερε τη συγγραφή του βιβλίου γιά την ιστορία του σκακιού.
Τα συχνά τηλεφωνήματα γιά να καλύψει ειδησεογραφικά τα αποτελέσματα των διαγωνισμών λύσεων σκακιστικών προβλημάτων, που διενεργούσε ο ομιλών. Πόσες φορές δεν τον ενόχλησε γιά κάποια πληροφορία στη σύνθεση των προβλημάτων και με μεγάλη προθυμία του έδινε τις κατάλληλες συμβουλές.
Η μεγαλύτερη ευχαρίστησή του ήταν να προβάλλει μέσω της σκακιστικής στήλης τα νέα ταλέντα από το αγωνιστικό ή το καλλιτεχνικό Σκάκι.

Γιά τη ζωή και το έργο του, έχουν γραφτεί πάρα πολλά, τα οποία θα αναφερθούν και σήμερα από τον Στράτο Γρίβα. Ο ομιλών θα αναφερθεί σε μία άλλη πτυχή της δραστηριότητάς του, αυτή του Συνθέτη και Λύτη Προβλημάτων, όπως ίσως όλοι γνωρίζεται, εκτός από σκακιστής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ήταν και συνθέτης προβλημάτων του Καλλιτεχνικού Σκακιού.

Με τη σύνθεση των προβλημάτων άρχισε το 1946, σε ηλικία 15 ετών! Είχε την επιμέλεια της στήλης του Καλλιτεχνικού Σκακιού του Γιουγκοσλαβικού περιοδικού "SAH". Γιά 5 χρόνια μόνο, ασχολήθηκε με τη σύνθεση των προβλημάτων, λόγω του ότι το ενδιαφέρον του στράφηκε στο αγωνιστικό σκάκι.
Πήρε περί τα 10 υψηλά βραβεία σε διαθνείς διαγωνισμούς προβλημάτων, κατά τα έτη 1948 - 1949. Κατείχε τη 14η θέση στον πίνακα συνθετών Ι. Μπούχβαλντ, στον κόσμο!
Προβλήματά του έχουν καταχωρηθεί στο Album της FIDE. Το 1948 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα κατασκευαστικά προβλήματα (Constructive Ultimate Themes) με 223 κινήσεις - ένα πρόβλημα Task (Task χαρακτηρίζεται κάθε σύνθεση που παρουσιάζει ένα μεγάλο και δύσκολο επίτευγμα).
Το συγκεκριμένο πρόβλημα παρουσιάζει το εξής δύσκολο επίτευγμα, μέγιστος αριθμός κινήσεων από τα Λευκά και (13+12) 223 κινήσεις τα Μαύρα σε νόμιμη θέση, χωρίς κομμάτια από προαγωγή, αλλά με προαγωγές στο παιχνίδι και το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Sahovski Vjesnik, VIII/1948"!
Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχαν οι S.H. Hall και W.H. Reilly, με 220 κινήσεις (και όχι με 222 κινήσεις που ίσως εκ παραδρομής αναφέρει στο βιβλίο του "Ελληνες Διεθνείς Μαίτρ" ο κ. Σ. Γρίβας), το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Fairy Chess Review, 1937".
Μέχρι το 1970, τουλάχιστον, το ρεκόρ του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα δεν είχε καταριφθεί από κανέναν άλλον συνθέτη!

Περαίνω την ομιλία μου με την προτροπή: "Να διατηρηθεί γιά πάντα η μνήμη του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα στην καρδιά μας και στη σκέψη μας". Αιωνία σου η μνήμη Τριαντάφυλλε. Σαν επιστέγασμα της όλης εκδήλωσης, θα πραγνατοποιηθεί αμέσως τώρα ένας διαγωνισμός λύσεως προβλημάτων.
Θα τεθούν 2 προβλήματα του εκλιπόντα, ένα 3 κινήσεων και ένα 4 κινήσεων, με χρόνο σκέψης και γιά τα δύο, 1 ώρα. Ελπί- ζω να καθιερωθεί ο διαγωνισμός αυτός και να διεξάγεται κάθε χρόνο στη μνήμητου.

[Το παραπάνω κείμενο διαβάστηκε την Τρίτη, 25.02.1997, στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτων Ελλήνων, στην εκδήλωση του ΣΚΕΣΚ, σε μνήμη του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα]