1ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΧΟΛΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ε Δ 1997

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Φεβρουαρίου διεξήχθη, στην επιβλητική Αίθουσα Τρο- παίων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, το 1ο Ατομικό Πρωτάθλημα Σκάκι Σχολών Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων 1997, που διοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Ωμυνας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, η Σχολή Μονί- μων Υπαξιωματικών Ναυτικού και η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Αγωνίστηκαν 7 σπουδαστές και 1 σπουδάστρια των Παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνά- μεων (ΣΜΥ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ, ΣΙΡ, ΣΙΔ), που προκρίθηκαν μετά από εσωτερικούς αγώνες στις αντίστοιχες Σχολές στους οποίους συμμετείχαν περισσότερα από 40 άτομα, με κυκλικό σύστημα και χρόνο σκέψης 30' ανά παίκτη για όλη την παρτίδα (Rapid).
Υπεύθυνοι της διοργάνωσης από τη ΣΜΥΝ ήσαν ο Πλωτάρχης Ε. Σφουγγάρης ΠΝ και ο Σημαιοφόρος (ΠΤ/ΗΤ) Α. Κατσικάκης, που φρόντισαν για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης προς όλους και είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία της.

Διευθυντής των αγώνων ήταν ο Διεθνής Διαιτητής και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ Τάκης Νικολόπουλος και διαιτητές ο Δημήτρης Σακελλαράκης και ο Νίκος Κουκίδης.
Στην τελική ατομική κατάταξη πρώτευσε ο Αλέξανδρος Αλεξόπουλος της ΣΜΥΝ (αθλητής του ΣΣ Φαρσάλων) με 7 βαθμούς (100%). Ακολούθησαν ο Ισαάκ Χιονίδης της ΣΥΔ (αθλητής του ΣΟ Φερών) και ο Αλέξανδρος Τοπαλίδης της ΣΤΥΑ με 5,5 βαθμούς, η Ιφιγένεια Καλπαξίδου της ΣΜΥ (αθλήτρια του ΣΟ Καλλιθέας) με 3,5 βαθμούς, ο Κυριάκος Σιδηρόπουλος της ΣΙΡ με 2,5, ο Πέτρος Γιαλμανίδης της ΣΜΥ με 2, ο Ιωάννης Ανυφαντής της ΣΥΔ με 1 και ο Γεώργιος Γραμμένος της ΣΜΥΝ επίσης με 1 βαθμό.
Στην ομαδική κατάταξη κατά Σχολές πρώτευσε η ΣΜΥΝ (Αλεξόπουλος 7, Γραμμένος 1) με 8 βαθμούς. Ακολούθησε η ΣΤΥΑ/ΣΙΡ (Τοπαλίδης 5,5, Σιδηρόπουλος 2,5), επίσης με 8 βαθμούς, η ΣΥΔ (Χιονίδης 5,5, Ανυφαντής 1) με 6,5 και η ΣΜΥ (Καλπαξίδου 3, 5, Γιαλμανίδης 2) με 5,5 βαθμούς.
Στην τελετή λήξης παρευρέθηκαν και έκαναν τις απονομές ο εκπρόσωπος ΓΕΕΘΑ Αντιπλοίαρχος Ν. Καλαντζόπουλος ΠΝ, ο εκπρόσωπος της ΔΑΕ Σμήναρχος (Ι) Π. Βασιλόπουλος, ο Διοικητής της ΣΜΥΝ Πλοίαρχος Σ. Αναστόπουλος ΠΝ, οι Διοικητές της ΣΙΡ Αντισμήναρχος (Ρ) Σ. Μουτσάτσος και της ΣΤΥΑ Αντισμήναρχος (ΤΥΜ) Α. Ψύχας, ο εκπρόσωπος του ΑΣΑΕΔ Πλωτάρχης (ΠΥ/ΤΗΛ) Α. Φωτακίδης, καθώς και εκπρόσωποι και συνοδοί των Σχολών. Την ΕΣΟ εκπροσώπησαν ο κ.κ. Ν.Στρόφαλης, Π. Σκλαβούνος και Τ. Νικολόπουλος.

Η διοργάνωση αυτή ήταν η δεύτερη (μετά το 1ο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, 23-25 Απριλίου 1996) που, σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ, ολοκλήρωσε με επιτυχία η Επιτροπή Κοινωνικού Σκακιού της ΕΣΟ (Ν. Στρόφαλης, Τ. Νικολόπουλος κ.ά.) και η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τελετή λήξης ο Εκπρόσωπος του ΑΣΑΕΔ Πλωτάρχης Α. Φωτακίδης, έχει καταφέρει με τη συνεχή παρουσία της και τις προσπάθειές της να προωθήσει σε σημαντικό βαθμό το σκάκι στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν συμπεριλάβει αντίστοιχα πρωταθλήματα στις ετήσιες αθλητικές τους δραστηριότητες.
Σύντομα θα ακολουθήσει και τρίτη διοργάνωση, που θα είναι το 2ο Πρωτάθλημα Σκάκι Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και αναμένεται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα.