ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΘΕΜΑ
"ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"


ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΕΓΓΛΕΖΟΥ

Στις 17.12.1996, έγινε στίς εγκαταστάσεις του ΟΤΕ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τηλεδιάσκεψη, μέ θέμα τό σχολικό Σκάκι. Στήν τηλεδιάσκεψη αυτή, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΣΣΒΕ, συμμετείχαν απο την ΕΣΣΝΑ ο Πρόεδρος Π.Κολυβάς, ο γράφων Αντιπρόεδρος επί τών αγωνιστικών, (που σαν Ειδ.Γραμματέας εκπροσώπησα και την ΕΣΟ) και ο Ταμίας Παναγής Σκλαβούνος.

Ακόμη από την Αθήνα συμμετείχαν ο ΔΜ συγγραφέας και προπονητής Η. Κουρκουνάκης, ο προπονητής σχολικού Σκακιού και δημοσιογράφος Δ. Ρουμελιώτης και ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ κ. Χατζηχαριστός. Από Θεσσαλονίκη συμμετείχαν, από τήν ΕΣΣΒΕ ο Πρόεδρος Π. Μουτεσίδης, ο Αντιπρόεδρος Κ. Παπαβασιλείου και ο ταμίας Β.Τελιορίδης. Επίσης συμμετείχαν οι προπονητές Γ. Διαμαντόπουλος και Η. Μάστορας, από τον Δήμο Σερρών ο προπονητής κ. Μήτικας, η Δημοσιογράφος κ. Αγοραστού και ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ κ. Δογάνης.

Η τηλεδιάσκεψη ήταν, νομίζω, γιά όλους μας μία πρωτόγνωρη και πολύ ευχάριστη εμπειρία, ενώ παράλληλα μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε πολύ χρήσιμες απόψεις και ιδέες πάνω σ'αυτό, που είναι νομίζω κρυφός πόθος όλων μας.
Η εισαγωγή δηλαδή του Σκακιού στά Σχολεία. Η ώρα πού είχαμε στή διάθεσή μας ήταν βέβαια περιορισμένη και πέρασε κυριολεκτικά χωρίς να το καταλαβουμε. Προλάβαμε πάντως να κάνουμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση πάνω στούς κεντρικούς άξονες, που πρέπει να κινηθούμε.
Τονίστηκε ιδιαίτερα, οτι μέσα απο τη συνεργασία της ΕΣΟ με τις Ενώσεις & ΤΕ, ΣΚΕΣΚ και άλλους φορείς, πρέπει αφ'ενός μεν να καταγραφεί το τι έχει γίνει μέχρι τώρα στό σχολικό Σκάκι και ποιοί ασχολούνται με αυτό, αφ'ετέρου δε να εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα υποβληθεί στο Υπ.Παιδείας και την ΓΓΑ.

Είναι νομίζω καιρός πιά, να ασχοληθούμε όλοι μας σοβαρά μέ αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα, γιατί όπως τονίστηκε και στην τηλεδιάσκεψη, δέν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση το να μπεί το Σκάκι στά σχολεία σαν μάθημα και πρέπει να δουλέψουμε πολύ γιά να το πετύχουμε. Αλλωστε μην ξεχνάμε, οτι δέν είναι μόνο το Σκάκι πού διεκδικεί κάτι τέτοιο. Μιά σειρά από άλλα αθλήματα προσπαθούν αρκετά χρόνια να το πετύχουν.
Πρέπει λοιπόν όλοι οι φορείς να συνεργαστούν και να βοηθήσουν, γιατί μόνο αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και η κατάλληλη υποδομή, μπορούμε να ελπίζουμε οτι θα δούμε μιά μέρα το πνευματικό μας άθλημα στό πρόγραμμα μαθημάτων τού Υπ. Παιδείας.

Οσο γιά την τηλεδιάσκεψη, όλοι συμφώνησαν οτι είναι πραγματικά ένα πολύ χρήσιμο και δημιουργικό μέσο επικοινωνίας και σύντομα πρέπει να ξαναγίνει, με τη συμμετοχή περισσοτέρων φορέων. Αλλωστε στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης που ζούμε, ποιός ξέρει, ίσως κάποια μέρα τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, που συμμετέχουν σύμβουλοι από όλη την Ελλάδα, να γίνονται με αυτόν τον τρόπο, που είναι τόσο πρακτικός και οικονομικός, σε χρόνο και χρήμα και ταυτόχρονα πετυχαίνει τήν αμεσότητα με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά θαυμάσιο.