ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡΙΒΑ ΠΡΟΣ ΕΣΣΒΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Δ.

ΘΕΜΑ : ΑΠΡΕΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΣΒΕ κ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1 23.12.1996

Κύριε πρόεδρε, κατά τη διάρκεια του ΔΣ της ΕΣΟ της 22.12.96, έλαβα στο φαξ της ομοσπονδίας μας, έγγραφο σε επιστολόχορτο της Ενωσης σας, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία και με μόνο την υπογραφή του αντιπροέδρου σας, κ.Κώστα Παπαβασιλείου. Το έγγραφο, με τον γραφικό χαρακτήρα του αντιπροέδρου σας, είχε ως εξής:

"Οταν ο δήθεν τεχνικός Σύμβουλος της ΕΣΟ Ε. Γρίβας, κατορθώσει και ξυπνάει στην ώρα του και τηρεί το ωράριο εργασίας του τότε να είναι αμείλικτος και άδικος με δεκαπεντάχρονους σκακιστές των οποίων οι γονείς συμβάλλουν γιά να πληρώνεται αδικαιολόγητα."

Υπογραφή: ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΣΒΕ Κώστας Παπαβασιλείου

Ο κ. αντιπρόεδρος σας, προφανώς αναφέρεται στον σκακιστή σας κ. Πέτρου Δ.. Γιά να ξεκαθαρίζουμε όμως τα θέματα,πρέπει να αναφέρω ότι η κατηγορία του, περί τήρησης του ωραρίου μου είναι αβάσιμη και ψευδής, αφού η υποχρέωσή μου είναι να εργάζομαι 7,5 ώρες ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ημερησίως και δεν πληρώνομαι υπερωρίες, ούτε γιά τη συμμετοχή μου σε συμβούλια, προεδρεία και διάφορες επιτροπές, ούτε γιά τις μετακινήσεις μου στην επαρχία γιά λογαριασμό της ομοσπονδίας, αλλά όλα αυτά περιέρχονται στο ωράριο εργασίας μου.
Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και σύμφωνα με το επίσημο βιβλίο προσέλευσης προσωπικού της ομοσπονδίας, έχω εργαστεί περισσότερο από 100 ώρες ΕΠΙΠΛΕΟΝ, από την ημέρα που άρχισα την εργασία μου στην ομοσπονδία.
Ποτέ δεν ζήτησα να πληρωθώ γιά τις ώρες υπερωρίας μου, αφού σέβομαι το συμβόλαιό μου και φυσικά όλα αυτά είναι σε γνώση του ΔΣ, από το οποίο έχω και τη σχετική έγκριση και τον έλεγχο της εργασίας μου.

Το αν είμαι "δήθεν τεχνικός Σύμβουλος", το έχει κρίνει ο σκακιστικός κόσμος και αν νομίζει ο αντιπρόεδρός σας ότι έχω σφάλλει κάπου, θα πρέπει να το αναφέρει με στοιχεία και να το καταγγείλλει. Δυστυχώς γι' αυτόν, το μοναδικό "στοιχείο" που νόμιζε ότι βρήκε στον ένα χρόνο εργασίας μου, ήταν η ώρα προσέ- λευσής μου στην εργασία μου, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη από τη σχέση εργασίας μου με την ΕΣΟ και φυσικά αυτό δικαιώνει τη μέχρι τώρα πορεία μου.

Και ερχόμαστε στο ζήτημα γιά το οποίο τόσο πολύ κόπτεται ο αντιπρόεδρός σας. Στα Νεανικά Πρωταθλήματα του 1995 ήμουν Διευθυντής Αγώνων. Ο σκακιστής σας Πέτρου Δ. συμμετείχε στο πρωτάθλημα παίδων και σας παραθέτω αποσπάσματα από την έκθεσή μου, η οποία υποβλήθηκε και συζητήθηκε στο ΔΣ της 14.01.1995 :

"Τη δεύτερη ημέρα των αγώνων με πληροφόρησαν ότι ο αθλητής Πέτρου Δ. (ΑΜΟ "Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ" - ΕΣΣΒΕ) παράτυπα συμμετείχε στο πρωτάθλημα παίδων. Την επομένη σε συνομιλία που είχα με τον υπάλληλο της ΕΣΟ κ. Ρ. Χριστόπουλο, που ήταν υπεύθυνος γιά τη σύνταξη των πινάκων των δικαιουμένων να αγωνιστούν αθλητών, μου απήντησε ότι ο κ. Παπαβασιλείου τον ενημέρωσε ότι έχει υπάρξει συνενόηση με Συμβούλους της ΕΣΟ καθώς και με τον Τεχνικό Σύμβουλο της ΕΣΟ γιά δικαίωμα συμμετοχής του παραπάνω αθλητή!
Ολοι οι Σύμβουλοι που ερωτήθηκαν σχετικά με το παραπάνω συμβάν δεν εγνώριζαν τίποτε όπως και δεν υπήρχε και κανένα σχετικό έγγραφο στην ΕΣΟ. Αμέσως τηλεφώνησα στον κ. Παπαβασιλείου ο οποίος μου ανέφερε ότι αφού περάσαμε τόσους στα τελικά, δεν ήταν κακό να περάσει και ένας ακόμη από την ΕΣΣΒΕ.
Η σκέψη του δεν ήταν παράλογη, δεν ακολουθήθηκε όμως το τυπικό μέρος. Επίσης μου ανέφερε ότι με το κόστος του δεύτερου συνοδού που θα έστελνε η ΕΣΣΒΕ θα καλυπτόταν ο παραπάνω αθλητής. Ολη η ιστορία είναι κάπως περίεργη και αξίζει να συζητηθεί εκτενώς, διότι παραβιάσθηκαν ο κανονισμός και η προκήρυξη των αγώνων."
"Κατά τη διάρκεια των αγώνων είχαμε μερικές αποχωρήσεις, οι οποίες ήταν: γ. Πέτρου Δ. - Παίδων (απεχώρησε μετά τον 4ο γύρο λόγω ασθένειας και υποσχέθηκε ότι θα φέρει χαρτί γιατρού. Οι συνοδοί επιβεβαίωσαν το παραπάνω γεγονός)."

Ο Πειθαρχικός Κανονισμός της ΕΣΟ είναι αυστηρός και σαφέστατος σ' αυτές τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα το άρθρό 2.15 - ια αναφέρει τα εξής: "Αν αθλητής αποχωρήσει αδικαιολόγητα από οποιαδήποτε φάση πανελληνίου ατομικού πρωταθλήματος, τότε τιμωρείται αυτόματα με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
Δικαιολογημένη αποχώρηση αναγνωρίζεται μόνο γιά λόγους ανώτερης βίας, γι' αυτούς αν υπάρχουν ή όχι αποφασίζει το ΔΣ της ΕΣΟ και γιά λόγους υγείας, γι' αυτούς απαιτείται έγκυρη ιατρική βεβαίωση (ΓΣ 22.11.85)"

Ο σκακιστής σας Πέτρου Δ. αποχώρησε χωρίς να ειδοποιήσει τον Διευθυντή Αγώνων, χωρίς να ειδοποιήσει τον ιατρό των αγώνων και χάνοντας στον επόμενο γύρο χωρίς αγώνα, αφού δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να επηρρεαστεί η αγωνιστική πορεία άλλων σκακιστών.
Στη συνέχεια ούτε ο κ. Παπαβασιλείου που είχε ενημερωθεί τηλεφωνικώς, ούτε ο ίδιος ο σκακιστής προσκόμισαν δικαιολογητικά, γιατί προφανώς πίστευαν ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες. Βάση λοιπόν των κανονισμών της ΕΣΟ και με δεδομένο ότι δεν δικαιολογείται άγνοια κανονισμών και προκηρύξεων από τους συμμετέχοντες, αλλά και ειδικά από τον τότε πρόεδρο μίας μεγάλης Ενωσης όπως η ΕΣΣΒΕ, η ΕΣΟ προχώρησε στην εφαρμογή τους.

Η προκήρυξη του φετινού πρωταθλήματος παίδων, η οποία ανακοινώθηκε στις Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές τον Μάϊο (αρ.πρ. 55968/13.05.1996), αναφέρει ρητά ότι οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν από την Ενωση ή Τοπική Επιτροπή μέχρι και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 1996.
Φυσικά και δεν είναι περίεργο ότι ο κ. Παπαβασιλείου που δηλώνει υπεύθυνος γιά όλα στην ΕΣΣΒΕ, δεν έστειλε ΚΑΜΙΑ δήλωση συμμετοχής!

Το ΔΣ της ΕΣΟ, με γνώμονα μόνο το δικαίωμα των παιδιών να αγωνιστούν, στη συνεδρίασή του της 07.12.1996, παρέτεινε την ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής, μέχρι και τις 18.12.1996, ειδοποιώντας εγγράφως. Ομως, ούτε και αυτές οι ημέρες ήταν αρκετές γιά τον κ. Παπαβασιλείου, αφού δεν έστειλε ΚΑΜΙΑ δήλωση συμμετοχής, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία γιά τους συλλόγους και τους σκακιστές της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άμεσα να χάσουν το δικαίωμα πρόκρισής τους!
Το πρόβλημα της ΕΣΟ ήταν μεγαλύτερο, αφού ο κ. Παπαβασιλείου δεν είχε στείλει στην ομοσπονδία μας ούτε τους πίνακες των προκριματικών φάσεων, παρά μόνο των Κορασίδων Θεσσαλονίκης/Χαλκιδικής, ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε απ' ευθείας τους δικαιούχους.
Ομως, είχε φροντίσει να στείλει την κατάσταση των διαιτητών που διαιτήτευσαν τα πρωταθλήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν!

Στις 19.12.1996, λάβαμε από την ΕΣΣΒΕ μετά από πίεση, τους πίνακες των προκριματικών φάσεων των Εφήβων, Νεανίδων, Παίδων και Παμπαίδων, των περιοχών Θεσσαλονίκης / Χαλκιδικής, ενώ από τον κ. Γιουβαντσούδη λάβαμε τους πίνακες των παγκορασίδων και του πρωταθλήματος κάτω των 10 ετών, των ιδίων περιοχών.
Γιά την υπόλοιπη Μακεδονία, ακόμα δεν έχουμε πίνακες προκριματικών και φυσικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ορθότητα της "δήλωσης συμμετοχής" που έστειλε η Ενωσή σας στις 22.12.96, δηλαδή 4 ημέρες μετά την λήξη των δηλώσεων συμμετοχής!

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η Ενωσή σας, βάση του Κανονισμού και με τα υπάρχοντα δεδομένα, έπρεπε να ειδοποιήσει τον Πέτρου Δ. ότι συμμετέχει στα προκριματικά άνευ συναγωνισμού, αφού τελεί υπό τιμωρία, ή να προσκομίσει ικανοποιητικά δικαιολογητικά στην ΕΣΟ. Οπως γίνεται κατανοητό, μέχρι τις 19.12.1996 που λάβαμε κάποιους πίνακες, δεν είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε εάν ο Πέτρου Δ. είχε συμμετάσχει στα προκριματικά, πόσο μάλλον ότι έχει προκριθεί στην τελική φάση!
Εάν είχαμε τους πίνακες των προκριματικών φάσεων εγκαίρως και όχι μετά τη λήξη των δηλώσεων συμμετοχής, τότε θα μπορούσαμε να ειδοποιήσουμε τον σκακιστή σας Πέτρου Δ. γιά τα δικαιολογητικά που έπρεπε να προσκομίσει και να λήξουμε το θέμα σ' αυτό το σημείο.

Ο κ. Παπαβασιλείου προσπάθησε να μεταθέσει τις τραγικές του ευθύνες, στο πρόσωπό μου, αφού πρώτα ζήτησε να μην ισχύσει η τιμωρία του Πέτρου Δ., κατά παράβαση του Κανονισμού μας. Φυσικά αρνήθηκα να παραβώ τον Κανονισμό και σαν αποτέλεσμα έλαβα την επιστολή που αναφέρω στην εισαγωγή μου.

Είναι πραγματικά τραγικό το φαινόμενο, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΣΒΕ να ζητά παράβαση Κανονισμών και όταν δεν του γίνεται το χατήρι να εξαπολύει επιθέσεις προς τον Τεχνικό Σύμβουλο της ομοσπονδίας μας, που είναι ο θεματοφύλακάς τους. Καιρό τώρα διαβάζουμε τις επιστολές του κ. Παπαβασιλείου στις οποίες προσπαθεί να θίξει χωρίς στοιχεία όποιον νομίζει ότι στέκεται εμπόδιο στις προσωπικές του φιλοδοξίες.
Καιρό τώρα ακούμε τον κ. Παπαβασιλείου να ωρύεται γιά την πιστή εφαρμογή των Κανονισμών. Ομως, όταν οι Κανονισμοί έρχονται σε σύγκρουση με την μικροπολιτική του, τότε αυτομάτως γίνονται κακοί και αυτοί που τους τηρούν, εμπόδια στο "έργο" του.
Και θέλω να πιστεύω ότι οι γονείς των δεκαπεντάχρονων σκακιστών που αναφέρει, δεν επιθυμούν να πληρώνομαι γιά να παραβιάζω τους κανονισμούς και να μπώ στο άθλιο παιχνίδι της μικροπολιτικής.

Ο κ. Παπαβασιλείου ευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ γιά την μη συμμετοχή του σκακιστή σας Πέτρου Δ. στην τελική φάση, αφού ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ παντελώς γιά την περίπτωσή του, όπως ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ γιά όλους τους σκακιστές της Μακεδονίας και δεν τους δήλωσε στις ορισμένες ημερομηνίες, που γνώριζε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν να χάσουν το δικαίωμα πρόκρισης, που κέρδισαν με το σπαθί τους σε αγώνες.
Γιά να ξεφορτωθεί τις τραγικές του ευθύνες, προσπαθεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις, με σπασμωδικές κινήσεις, που μόνο αγανάκτηση προκαλούν.

Κύριε πρόεδρε, o κ. Παπαβασιλείου έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την προσωπική του επίθεση εναντίον μου, επειδή απλά τήρησα τους Κανονισμούς που ψήφισε το υπέρτατο όργανό μας, η Γενική Συνέλευση. Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή σας να με ενημερώσετε στα θέματα που σας έθεσα και να αποδώσετε ευθύνες όπου νομίζετε ότι ανήκουν. Παρακαλώ να με ενημερώσετε συντόμως.
Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, το παρόν θα δημοσιευτεί στο περιοδικό της ΕΣΟ, στο περιοδικό ΣΑΧ, στις Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές, στα σωματεία, στους αθλητές και στα ΜΜΕ. Επίσης θα προχωρήσω σε μήνυση κατά του κ. Παπαβασιλείου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2 24.12.1996

Κύριε πρόεδρε, προτού προλάβω να απαντήσω στην απερίγραπτη επιστολή του αντιπροέδρου σας κ. Παπαβασιλείου, μία δεύτερη, πάλι σε επιστολόχαρτο της Ενωσης σας, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, ημερομηνία, υπογραφή προέδρου και με τον γραφικό χαρακτήρα του, ήρθε να κατηγορήσει και να σπιλώσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Επειδή, όπως είναι κατανοητό, έχω πολύ πιό σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ από την εκτενέστατη λασπολογία του αντιπροέδρου σας, θα απαντήσω γιά τελευταία φορά γιατί δυστυχώς, η προσπάθειά του να σπιλώσει μία ιστορία πολλών χρόνων που έχω στο Ελληνικό Σκάκι με μία απερίγραπτη επιστολή, μόνο όνειδος προκαλεί.

Στο τεύχος 47 του περιοδικού της ΕΣΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ" και συγκεκριμένα στην σελίδα 9, αναφέρω:
" Ειδικά, αυτή τη φορά, το κλίμα ανάμεσα στους παίκτες ήταν καλό, δεν υπήρχαν δυσάρεστες καταστάσεις του παρελθόντος (ξενύχτια, καζίνο, χαρτιά κ.α.), αλλά, όπως έχουμε πεί, το σκάκι είναι τυχερό παιχνίδι και τύχη δεν είχαμε!"
Αυτό είναι το επίμαχο σημείο στο οποίο στηρίζεται και γιά το οποίο εξαπολύει τα βέλη του ο "ευαίσθητος" αντιπρόεδρός σας!

Θα ήμουν το λιγότερο ανεγκέφαλος, εάν γιά όλα τα παραπάνω ήμουν ο υπαίτιος και τα δημοσίευα στο περιοδικό της ομοσπονδίας. Αναφερόμουν σε όλες τις συμμετοχές των Εθνικών μας ομάδων, σε αυτές που ήμουν παρών, αλλά και σε αυτές που δεν ήμουν αλλά έχω γνώση και αναφέρομαι σε τυχαία περιστατικά και όχι σε μόνιμο κανόνα.
Ο κ. Παπαβασιλείου επικεντρώνει τις κατηγορίες του μόνο στο άτομό μου, γιατί έτσι τον συμφέρει και φυσικά θα κληθεί από τη δικαιοσύνη, γιά να αποδείξει τις λασπολογίες του.

Οσο γιά την έκφραση "τυχερό παιχνίδι", που τόσο πολύ τον ενόχλησε, ήταν εντελώς χιουμοριστικό και προσπαθούσε να απαντήσει στην απόδοση της Εθνικής μας ομάδας. Η "τύχη" στο σκάκι, όπως και παντού, προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες και όχι από το ίδιο το άθλημα και φυσικά δεν είναι δυνατόν να κατηγορούμαι ότι αποκαλώ τυχερό παιχνίδι το σκάκι, όταν έχω ζήσει όλη τη ζωή μου μέσα σε αυτό, όταν έχω κατακτήσει 12 πρωταθλήματα Ελλάδας στην καριέρα μου και όταν έχω προσφέρει 152 φορές τις υπηρεσίες μου στις Εθνικές μας ομάδες.
Και όταν φυσικά δεν αποκαλώ τα κομμάτια του σκακιού "πούλια", όπως ο αντιπρόεδρός σας.

Η ιστορία πρέπει να σταματήσει επιτέλους και ο κ. Παπαβασιλείου να επιστρέψει εκεί που ανήκει πραγματικά, έξω από το Ελληνικό Σκάκι, στην αφάνεια.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΣΟ
ΓΡΙΒΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ