ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΣΚΑΚΙΕΡΑΣ

ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡΙΒΑ


Η πρώτη εντύπωση από την Ολυμπιάδα ήταν θετική. Από το αεροδρόμιο στα δωμά- τιά μας κάναμε μόλις 2 ώρες, αφού η βοήθεια της πρεσβείας μας ήταν ικανοποιητική. Πάντως, την επόμενη μέρα, ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά στη διαδικασία έκδοσης των αναγνωριστικών καρτελλών, που ο κάθε ένας έπρεπε να έχει (περίπου 4 ώρες!).
Η τελετή έναρξης ήταν το κάτι άλλο!
Εντυπωσιακά σκηνικά, χορογραφίες, τραγούδια γραμμένα ειδικά γιά την Ολυμπιάδα, αφή Ολυμπιακής φλόγας από τον Κασπάροβ, ανάγνωση όλων των χωρών που συμμετείχαν με ταυτόχρονη παρουσίαση των σημαιών τους κ.α.
Παρότι δεν συμπαθώ ιδιαίτερα αυτές τις τελετές, πρέπει να σημειώσω ότι δεν κατάλαβα πότε πέρασαν τα 55 λεπτά που κράτησε και ευχόμουν να συνεχίσουν κι άλλο!
Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Βανίκ Ζακαριάν, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Χράντ Μπαγκρατιάν, ο πρόεδρος της δημοκρατίας της Αρμενίας Λεβόν Τερ-Πετροσιάν, ο πρόεδρος της FIDE Κιρσάν Ιλιουμτζχίνοβ και ο Γκάρι Κασπάροβ. Ιδιαίτερα θετικό ήταν το γεγονός ότι υπήρχε ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά. Μόνο ο Κασπάροβ δεν χρειάστηκε βοήθεια, αφού μιλούσε στα ρωσικά και ακολούθως μετέφραζε ο ίδιος στα αγγλικά!

Η προγραμματισμένη συνάντηση των αρχηγών, πριν την έναρξη του πρώτου γύρου, δεν έγινε ποτέ, αφού δεν υπήρχε αντικείμενο! Παρ' όλα αυτά, οι υπεύθυνοι κατόρθωσαν να τα έχουν όλα έτοιμα, μέσα σε 5 μόλις ώρες!
Φοβερό κατόρθωμα.

Μετά τη λήξη του πρώτου γύρου, η αποστολή μας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIDE, Κιρσάν Ιλιουμτζχίνοβ, ο ποίος μας ανέλυσε το πρόγραμμα και τις φιλοδοξίες του. Η εντύπωση που μας άφησε, ήταν ιδιαίτερα θετική. Στο τέλος, χάρισε στον καθένα μας από ένα μπουκάλι βότκα, ένα κουτί μαύρο χαβιάρι, ένα ρολόϊ χειρός και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, που όλα είχαν το όνομα "Κιρσάν" πάνω τους!!
Επίσης, μας χάρισε από ένα βιβλίο που έγραψε γιά το ματς Κάρποβ - Κάμσκι (Ελίστα 1996), μία αυτοβιογραφία του, ένα κόμικς με πρωταγωνιστή τον ίδιο και το πρόγραμμά του! Ηταν μία επίδειξη γενναιοδωρίας και πλούτου, ασυνήθιστη στον σκακιστικό χώρο. Φυσικά η αποστολή μας δεν πήγε με άδεια χέρια, αφού του χαρίσαμε κι εμείς έναν ελληνικό αμφορέα και το καινούργιο βιβλίο του Βασίλη Κοτρωνιά, με αφιέρωση!

Πριν την έναρξη του 4ου γύρου, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, σε μνήμη του γνωστού σκοπιανού ΙΜ και δημοσιογράφου Ρίστο Νιτσέβσκι. Το πρωϊ της ίδιας μέρας είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, από καρδιακή προσβολή. Την ίδια μέρα εμφανίστηκε η γνωστή πιά "σημαία" με τον ήλιο της Βεργίνας!
Φυσικά η αποστολή μας διαμαρτυρήθηκε άμεσα και το θέμα έληξε γρήγορα. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή είναι μόνιμη και ίσως τελικά να μην πρέπει να μένουμε στα λόγια και στις διαμαρτυρίες, αλλά να αρχίσουμε να ρίχνουμε και καμιά σφαλιάρα!

Στον 6ο γύρο, στη συνάντηση Ελλάδα - Τυνησία, ο αντίπαλος του Αγκνου έπαιξε κίνηση που έχανε αμέσως και στη συνέχεια την ανακάλεσε! Δημιουργήθηκε αναταραχή αφού δεν υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες και ο διαιτητής αποφάσισε ότι η κίνηση δεν παίχτηκε!
Το αποτέλεσμα βέβαια δεν άλλαξε, αλλά πρέπει να καυτηριαστεί η ενέργεια του Τυνήσιου σκακιστή Καάμπι που ήταν προσβλητική γιά τη χώρα του. Η 22η Σεπτεμβρίου δεν ήταν μόνο ημέρα εκλογών γιά την χώρα μας. Ηταν επίσης η πρώτη ελεύθερη ημέρα της Ολυμπιάδας και συγχρόνως ημέρα εκλογής προέδρου της δημοκρατίας γιά την Αρμενία! Η αποστολή μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελληνική πρεσβεία γιά τα απαραίτητα εκλογικά δικαιολογητικά και ακολούθησε εκδρομή στο βιβλικό βουνό Αραράτ και σε άλλα αξιοθέατα της Αρμενίας.

Η 24η Σεπτεμβρίου ήταν μία ξεχωριστή μέρα γιά τον Χρήστο Μπανίκα, αφού του απονεμήθηκε ο τίτλος του ΙΜ. Σίγουρα, πολύ σύντομα, θα έχει και τον ανώτερο! Την άλλη μέρα το βράδυ, αντιμετωπίσαμε μία πολύ περίεργη κατάσταση. Η αντιπολίτευση της Αρμενίας δεν συμφώνησε με τα αποτελέσματα των εκλογών, έγιναν αναταραχές, με αποτέλεσμα να κατέβουν τα τάνκς και ο στρατός στους δρόμους!
Υπήρχαν μπλόκα παντού και κανείς δεν ήξερε πιά θα ήταν η συνέχεια. Βέβαια, γιά τους συμμετέχοντες της Ολυμπιάδας τα πράγματα ήταν πιό ρόδινα, αφού ακόμα και ο στρατός ήταν εξαιρετικά "ευγενικός" και ο πρέσβης μας κ. Ιάκωβος Σπέτσιος πάντα πολύ κοντά στην αποστολή.
Η επιτήρηση του στρατού, γιά λόγους ασφαλείας, κράτησε μέχρι και το τέλος της Ολυμπιάδας, γιά να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και όσο θυμάμαι ότι πριν την αναχώρηση, έλεγα αστειευόμενος σε όλα τα μέλη της αποστολής να προμηθευτούν κράνος και παλάσκες!

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, πριν την δεύτερη ελεύθερη μέρα, οι παίκτες της ομάδας των Βερμούδων, πιστοί στην παράδοση που έχουν δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια, διοργάνωσαν το πάρτυ τους. Νυχτερινή ζωή στο Ερεβάν μάλλον δεν υπήρχε και έτσι σχεδόν κανένας δεν έλειπε από αυτή την ευχάριστη αλλαγή, που φυσικά έδωσε το παρόν και η Ελληνική αποστολή!
Κάποια στιγμή πήγε και ο Μπανίκας να χορέψει, αλλά γύρισε αγανακτισμένος, σχολιάζοντας: "Δεν αντέχω! Ημουν το χειρότερο ΕΛΟ στην πίστα!".

Αναστάτωση προκάλεσε ένα άρθρο της εφημερίδας "Απογευματινής" στην αποστολή μας. Το άρθρο ήταν το λιγότερο εμετικό και γιά μία ακόμα φορά ο συντάκτης του προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τις Εθνικές μας ομάδες στη διαμάχη του με την ομοσπονδία.
Επειδή πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα, πρέπει να αναφέρω τα εξής: Οι ομάδες μας δεν πήγαιναν από ήττα σε ήττα όπως ανέφερε το άρθρο, αφού πετύχαμε συνολικά 14 νίκες, 3 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Ο Γιώργος Θεολογίτης, που ήταν αρχηγός της αποστολής, ήταν συνέχεια κοντά στις ομάδες και κανένας μας δεν είχε το παραμικρό παράπονο από την παρουσία του. Ας σημειωθεί ότι είχε αναλάβει και την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση. Ο Γιώργος Μακρόπουλος δεν ανήκε στην αποστολή μας, αφού είχε μεταβεί με την ιδιότητα του ΓΓ της FIDE, ειδικά γιά το συνέδριο, αδάπανα γιά την ομοσπονδία μας.
Παρόλα αυτά, ήταν κι αυτός κοντά στην αποστολή και έδωσε προσωπικά περίπου 2500 δολλάρια, γιά να καλυφθούν τα επιπλέον μονόκλινα της αποστολής μας, μόνο και μόνο γιά να μπορέσουν οι ομάδες να έχουν καλύτερες αγωνιστικές συνθήκες. Αντιπολίτευση πρέπει να υπάρχει, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το άρθρο αυτό δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί αντιπολίτευση και θα πρέπει να καυτηριαστεί από το σύνολο του Ελληνικού Σκακιού. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε τις Εθνικές μας ομάδες γιά να πετύχουμε στόχους που δεν τις αφορούν και μόνο κακό προκαλούν. Οι Εθνικές μας ομάδες αποτελούν το κόσμημα της ομοσπονδίας, αν κάνουν κάτι άσχημο θα πρέπει να καυτηριαστεί, όμως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας προσβάλλει κατά αυτό τον τρόπο. Οι παίκτες των Εθνικών μας ομάδων, αποφάσισαν ότι θα πρέπει να ανακαλέσει ο συντάκτης το άρθρο του.

Η τελετή λήξης ήταν το ίδιο εντυπωσιακή, όπως άλλωστε αναμενόταν και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την επιτυχημένη από κάθε απόψεως Ολυμπιάδα. Τα μετάλλια μοιράστηκαν κανονικά και έπεσε η αυλαία μέσα σε χειροκροτήματα!
Η πιό ευτυχισμένη μέρα γιά την αποστολή μας, ήταν η 2 Οκτωβρίου! Ηταν η μέρα αναχώρησης γιά την πατρίδα, μετά από 20 περίπου ημέρες. Μπουλετίν, σκακιέρες, κομπιούτερ, ρούχα κ.α, πετάχθηκαν όπως όπως στις βαλίτσες!
Μετά από δύο χρόνια οι Εθνικές μας θα κληθούν να κάνουν το καθήκον τους, όπως το συνηθίζουν!