ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΟΣΜΑΝ ΣΤΟ ΣΚΑΚΙ


ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΡΙΒΑ


Οσο πλησιάζουμε προς το 2000, τόσο περισσότερο οι χώρες χάνουν τα "σύνορά" τους. Η υπόθεση Μποσμάν επηρέασε όλα τα αθλήματα και οι εξελίξεις τρέχουν με ιλλιγγιώδη ταχύτητα. Η ΕΣΟ ήδη έθεσε ερώτημα προς την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε να μπορέσει να ενημερώσει με υπευθυνότητα γιά τις εξελίξεις που αφορούν το σκάκι. Τα κρίσιμα σημεία είναι τα παρακάτω δύο:

1. Η απάντηση που δόθηκε από τον επικεφαλής Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Πάντραιγκ Φλύν, σχετικά με την υπόθεση Μποσμάν στο σκάκι, μετά από ερώτηση της Γερμανικής ομοσπονδίας, είναι η ακόλουθη: "Αξιότιμε κ. Ντε Κέπερ, σας ευχαριστούμε γιά το γράμμα σας από τις 1 Μαρτίου 1996, το οποίο αναφέρεται στην εφαρμογή της απόφασης Μποσμάν στην σκακιστική Μπουντεσλίγκα.
Οι σκακιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δικαστική απόφαση, εάν αυτοί - σύμφωνα με τη διάθεση του κοινοτικού δικαίου σχετικά με την ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων - μπορούν να χαρακτηρισθούν ότι είναι υπάλληλοι ή παρέχουν υπηρεσίες. Σε σχέση με αυτό, παίζει μεγάλο ρόλο ότι παρήχθει κάποια υπηρεσία στην οποία υπήρξε σαν αντίτιμο κάποια πληρωμή.
Το γεγονός ότι η ομοσπονδία αποτελείται από ερασιτεχνικές ομάδες, δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρονται στο γράμμα σας, οι σκακιστές αποζημιώνονται γιά την συμμετοχή τους. Πρέπει, λοιπόν, να θεωρηθούν ότι παρέχουν κάποια υπηρεσία, γιατί εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει εξαρτημένη σχέση εργασίας και δεν μπορούν να θεωρηθούν υπάλληλοι.". Ηδη, απ' όσο γνωρίζω, οι ομοσπονδίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, έχουν ήδη αποφασίσει ότι οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θα θεωρούνται "ξένοι" στο εθνικό διασυλλογικό πρωτάθλημά τους!

2. Κριστέλ Ντελίζ είναι το όνομα του θηλυκού Ζαν Μαρκ Μποσμάν. Η κ. Ντελίζ, αθλήτρια τζούντο, προσέφυγε στα πολιτικά δικαστηρία της χώρας της (Βέλγιο) και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιά να ανατρέψει απόφαση της ομοσπονδίας τζούντο, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν η συμμετοχή της σε διεθνείς αγώνες. Την πληροφορία έδωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, αξιολογώντας την μάλιστα, ως πρώτη είδηση σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Φούρα, η αθλήτρια κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα - αναφέρεται στην απόφαση ότι τα αθλητικά κριτήρια είναι αντικειμενικά και κατά συνέπεια η ομοσπονδία πρέπει να αποδείξει ότι η αθλήτρια δεν μπορεί να αγωνιστεί - αλλά εκκρεμεί η τακτική αγωγή και κυρίως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.