Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ FIDE


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23.03.96)


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γιά την απόφαση της FIDE να διοργανώσει το ματς Κάρποβ - Κάμσκι, γιά τον παγκόσμιο τίτλο, στη Βαγδάτη. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενες και φυσικά στρέφονται κυρίως εναντίον του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Κιρσάν Ιλιουμτζχίνοβ.
Η απόφαση του προέδρου, βέβαια, που προκατέλαβε την αντίδραση των συλλογικών οργάνων της FIDE, "καλύφθηκε" από το προεδρείο της ομοσπονδίας (Κατάρ), αφού επρόκειτο γιά τετελεσμένο γεγονός. (ΣΗΜ: Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIDE, ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίζει τον τόπο διεξαγωγής του ματς γιά το παγκόσμιο πρωτάθλημα). Αλλωστε, δεν υπήρχε κάποια εναλλακτική πρόταση γιά τη διοργάνωση του ήδη καθυστερημένου ματς.

Εντονα διαμαρτυρήθηκε αρχικά η Σκακιστική Ομοσπονδία του Ισραήλ, που μάλιστα απείλησε και με αποχώρηση από τη FIDE. Λιγότερο έντονα, άλλες Ευρωπαϊκές ιδίως χώρες (Ολλανδία, Ισλανδία) και υπήρξε πρόταση συζήτησης του προβλήματος σε συνεδρίαση των Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών. Ξαφνικά, όμως, ο πρόεδρος της Ευρώπης Κούρτ Γιούγκβιρθ (Αυστρία), υποστήριξε ανοιχτά την απόφαση της FIDE (παράξενη συμπεριφορά γιά όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα) και φαίνεται να θέλει να προλάβει κοινή Ευρωπαϊκή αρνητική θέση.

Το Ισραήλ πήρε φωτιά! Στο κείμενο που έστειλε η Ισραηλινή Σκακιστική Ομοσπονδία στον Αυστριακό, διαβάζουμε: "...Λάβαμε την επιστολή σας σχετικά με το ματς της Βαγδάτης, με λύπη. Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουμε δυσκολία να πιστέψουμε, ότι η θέση που παίρνετε μπορεί να υπάρχει στην πολιτισμένη κοινωνία... Ο Σαντάμ Χουσεϊν είναι δολοφόνος του λαού, χρησιμοποίησε αέρια γιά να εξολοθρέυσει τους Κούρδους χωρικούς, εισέβαλε στο Κουβέϊτ, εξαπέλυσε πυραύλους "σκουντ" εναντίον του Τελ Αβίβ, πολέμησε εναντίον του ΟΗΕ και πρόσφατα εξόντωσε μέρος της ίδιας του της οικογένειας... Θα συνδιαλλαγούμε μαζί του; Μ' αυτόν θα συνεργαστεί η FIDE;... Θα ήταν ντροπή γιά τη FIDE και γιά το σκάκι. Θα έχουμε επαναλάβει το λάθος της I.O.C., που ανέθεσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στον Χίτλερ..."

Στο ίδιο όμως πνεύμα είναι και η επιστολή της Ρωσικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (που δεν αφήνει καμία ευκαιρία να μην επιτεθεί εναντίον του ...Ρώσου προέδρου της FIDE), που υπογράφετε από τον πρόεδρο της, Αντρέϊ Μακάροβ (αντιπρόεδρο της FIDE!): "Αποκηρύσσουμε την απόφαση του προέδρου Ιλιουμτζχίνοβ και του προεδρείου της FIDE, γιά διοργάνωση του ματς στην Βαγδάτη. Αυτή η απόφαση υποστηρίζει στην πράξη την πολιτική της διεθνούς τρομοκρατίας... Αποφασίσατε με κυνισμό, λίγες μέρες μετά τις δολοφονίες συγγενών του Χουσεϊν, ανάμεσά τους και παιδιά, στη Βαγδάτη... Η Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία κρίνει την απόφαση ανήθικη και δεν μας ενδιαφέρει το ύψος των επάθλων ή τα ρούχα που ο Σαντάμ Χουσεϊν θα φοράει στην τελετή έναρξης του ματς... Θα κάνουμε τα πάντα να ακυρώσουμε την απόφαση της FIDE...".

Η θύελλα έχει ξεσπάσει. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί και σοβαροί λόγοι που οδηγούν Σκακιστικές Ομοσπονδίες σε διαμαρτυρίες, έως και ξεσηκωμούς. Παράλληλα, όμως, εκδηλώνονται και αντιδράσεις που ξεκινούν από το παρασκήνιο των αντιθέσεων μέσα στη FIDE, σε μία εποχή όπου ο Ιλιουμτζχίνοβ εκτοξεύθηκε από το πουθενά στη θέση του προέδρου, με την υποστήριξη αρκετών ομοσπονδιών, που σήμερα θα ικανοποιούνταν με την "εκπαραθύρωσή" του. Η θέση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει, είναι και αυτή τη φορά η ίδια, με όσα ανάλογα προβλήματα έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Ενημέρωσε το ΥΠΕΞ και θα ακολουθήσει τη θέση που θα της υποδειχθεί.